Sidor

tisdag 17 augusti 2021

Dags att skruva på huuvdet.

Så är veckan igång och jobbet likaså. 
Men det märks att många är borta ännu, hos oss är mer än hälften lediga, då flera inskolar barn både på förskola och i förskoleklass.
Skönt att ha sånt över för vår del. :-) Skolstarten sköter dom själva. 
Själv försöker jag få igång huvudet som är ovanligt bortkopplat i år. Trots att jag bara haft fyra veckor semester och inte en sex, sju som brukligt. 
Men det är skönt att det har varit lugnt dessa första dagar, så att man hinner vakna till och få ordning på sig.
Jag lägger en del tid på att hitta rutiner för oss alla nu. Minime behöver mer rutiner runt mat och annat än tidigare. Hon måste hinna/kunna äta frukost vilket inte är helt lätt om man inte är sån som är hungrig när man vaknar. 

Lilleman behöver rutiner och uppstyrning av läxor och inlämningsuppgifter. Det är sista året och det är nu betygen ska upp.

Och hundarna behöver rutiner för att kunna ensamtränas. För, även om det blir rätt sällan dom kommer att behöva vara hemma själva så ska dom kunna vara det en 3-4 timmar så småningom utan att det ska bli värsta paniken.
Lillfjanten är för liten för att vara ensam mer än korta stunder nu, men jag tänker att hon är ju inte det när Bella är med henne, så jag kör träningen på dem båda när jag drar igång den. 
Nu tränar vi främst att begränsa dem från att vara i hela huset, från att vara i samma rum/ samma våning som oss osv. 
Jag märker att Heidi blir mer ledsen om Bella är på en annan våning än om någon av oss är det, så hon kommer att vara nöjd bara Bella är på plats.
Det är så härligt att se hur glad hon blir när "storasyrran" varit ut på kvällspromenaden som Heidi inte får följa med på. Hela hon vibrerar av glädje!

Jag har väntat tills skolstarten med med träningen just för att barnen då inte är hemma, vilket är en förändring också plus att det är lättare att träna dem då det bara är jag och maken hemma.

Tanken är att när vi jobbar ska dom vara i köket och bara där, för att avgränsa mest Bella, som gärna vaktar och kommer att bli väldigt orolig om hon ska gå runt i hela huset. 
Hon är inte så förtjust i att vara på en annan våning än mig, om det inte är så att hon ligger i vår säng, då kan jag vara på en annan våning. 
Så bara det, att dom ska vara i köket och jag stänger till grinden och går en våning upp, kommer att vara lite jobbigt för henne, så jag börjar där. 
(Om dom är vana vid att vara i köket när vi sitter och jobbar en våning upp, så är det inte så mycket konstigare att dom ligger där när vi inte ens är i huset. )

Sen ska jag utöka med att gå ut korta stunder och sen öka på. När den lilla är rumsren, kommer jag troligen att utöka det till att dom får vara även vardagsrummet.
Men, för att det ska gå, sätter jag nu ganska hårda rutiner för mat och promenader, så att dom ska känna igen sig. 
Jag har fyra veckor på mig att få det att funka innan vi förväntas vara på kontoret tre dagar i veckan. 
Maken kommer att jobba hemma då, men det blir ju lättare för honom att sitta i möten osv då också. 

Så, denna vecka har jag varit uppe klockan 6 och vid 6:40 har vi varit ute på morgonpromenad. Bella var lite chockad första dagen! :-)
Men, ska dom få sin 45 min promenad på morgonen och även jag ska hinna åtminstone ta med mig frukost i handen om jag ska in till kontoret på ett tidigt möte, så behöver vi ut den tiden. 
Jag försöker inför att dom ska äta frukost medans jag klär på mig och gör mig i ordning. Hittills har dom alltid ätit frukost efter promenaden, men det går inte om jag ska iväg. Då kommer någon att bajsa inne sen. :-)

Efter promenaden sover dom oftast i flera timmar! Regnet som formligen vräkt ner senaste dagarna har gjorde sitt till. 
Men det är det som är min förhoppning, att dom ska sova bort förmiddagen om dom får en rejäl promenad på morgonen, så att dom står sig till lunchen. 


Jag jobbar ju så nära, så jag kan åka hem på min lunch, för att gå ut med dem då igen och sen kommer barnen hem vid 15 rycket.
Det ska bli spännande att se vilka tider dom får. Jag tycker att det blivit kortare dagar ju äldre dom blir!

Nu testar jag ett också ett nytt foder, som jag fick möjligheten till via en person som kontaktade mig. Det är svensktillverkat och innehåller ingen kyckling eller spannmål. 
Det känns bra! 
Och man får de levererat till dörren.


Båda gilla det det! :-) Så nu ska jag fasa in fodret. Dock måste jag köpa en sprayflaska, för tydligen smakar det ännu bättre om det är lite fuktigt, då det är lufttorkat kött i. 


Det känns bra att ge foder som man verkligen vet vad det innehåller. Jösses vilken djungel det är med hundfoder!
Men nu har jag nog hittat både torr, färsk och blötfoder som jag gillar och dom tycker om.

Jag upptäckte också i natt att det är väldigt mörkt ute! Den svarta hunden ser jag knappt! Och att hitta deras små högar är ju som förgjort, så idag köpte maken ficklampa till mig! :-)

Och en pannlampa att ha när vi ska ut i skogen på morgnarna. Jag lär ju slå ihjäl mig annars. 
Det är inte långt bort innan det är mörkt vid 18 och mörkt klockan 07. Då behöver jag ha lampa.
På landet har vi ju mängder med pannlampor, men här "i stan" har jag ju inte behövt det.


Sen har jag lattjat med lite smoothies, tanken är att det ska gå att dricka sin frukost. Det är ju lätt att få gott när största syftet är att få i så många kalorier som det bara går. :-)


Stackars mig som måste provsmaka! :-D 

Jag och Minime har också varit iväg och träffat hennes nya lärarlag. Att vi fick till det är helt fantastiskt.
Jag litade ju inte en minut på att hennes gamla lärare skulle göra en överlämning som var värd namnet, så jag begärde att få till ett möte innan terminsstarten.
Och det fick vi!
Så nu träffade vi alla tre och pratade om det som varit lite och det som behöver hända framåt. Och gissa om hon blev glad när en av lärarna frågade vilken medicin hon äter och sen varade "den äter jag med!".
Att ha en vuxen i sin närhet, som har samma diagnos och äter samma medicin är tryggt!
Hon kommer alltid att kunna gå till henne och veta att hon förstår vad som försiggår i huvudet och varför det ibland går fel eller blir tvärstopp.
Att få höra "skicka ett sms till oss om natten varit dålig, eller du har en dålig morgon" så vet vi det redan innan. 
Om det är något du inte förstår eller inte hängt med på - skicka ett sms, du behöver inte ens säga det.
Det ÄR enorm skillnad på bemötande. Enormt!
Så nu har vi hopp om att högstadiet kan bli en fin tid för henne trots allt. 

Jag var iväg idag på ett fysiskt möte, med ett par kollegor och chefen. Härligt att kunna ses efter så lång tid. 
Och jag fick med mig en del jobb hem, vilket är kul. Nu måste jag skruva på huvudet känner jag. :-)
Så onsdagen kommer att gå fort och sen är det ett par semesterdagar till. 
Sen - börjar hösten. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar