Sidor

lördag 13 januari 2024

Preparatsök och nosework

Nu har jag börjat på preparatsökskursen med Bellisen. Det är ju alltid spännande när man ska in i en träningshall med flera andra hundar. 
Hon är ju inte så bekväm med andra hundar, men ofta går det bättre inomhus än ute. Det borde vara tvärsom kan man tycka. :-)
"värst" är hon hemma på egna tomten, då ska det vaktas revir och hon behöver tid att tagga ner. 

Nu var hon lite stressad precis när vi gick in, för det luktar ju _mycket_ hund där inne. Men sen satt hon endera på sin filt på golvet eller i mitt knä under två timmar och sa inte ett ljud.
Hon tog emot godis vilket är beviset på att hon inte är speciellt stressad. När hon blir det tar hon inte emot något godis alls, inte ens bacon! :-)

Det var fem tikar och en hane med på kursen. 
Och tre av tikarna gick bananas, fullständigt. En var ordentligt reaktiv och fick direkt en ärkefiende. Hon som höll kursen fick sätta upp ett galler med en filt på mellan dem, så att dom slapp se varandra. 
Sen var en med som hade 6 år gamman rescue hund från Irland. 
Jiises säger jag bara. Jag tyckte så synd om den hunden, för mer stressad hund har jag aldrig sett. 
Den skällde/pep/gnydde konstant i två timmar i sträck. 
Korta stunder kunde hon koncentrera sig på övningarna vi gjorde, vi pratar sekunder, sen såg hon de andra hundarna och ställde sig på bakbenen, hängde i halsband och koppel och formligen skrek..
Hade ägaren tappat kopplet, då hade nu helsicket brakat lös. 

Om man tar en sådan hund och har den i 6 år och inte får den mer rehabiliterad än så, då måste man nog överväga beslutet att ta bort den. 
Det är ju inte schysst mot en hund att vara så galet reaktiv. Hon var inte rädd, det kunde man se, utan hade "döda" i blicken. 
Jag hade inte velat se henne med barn eller andra hundar.. 

Men, det lustiga är att jag ju blir lika stolt när hundarna uppför sig hyfsat bra, som när barnen var små och man var ute någonstans och andras barn gick bananas. :-D 
Bättre än så är jag ju inte..;-)

Nåja, kursen kommer att bli jättekul och passar min donna perfekt. Första lektionen tränade vi in smellers och sista övningen var att hon skulle hitta rätt burk av tre, där smellern låg. Det gick utan större problem! :-)
Att vi tränat en del med klicker underlättar nog också. 
Vi fick en påse med möbeltassar och lite annat plus en flaska eukalyptus som vi ska tränar in nu under tre lektioner och den fjärde och sista lektionen ska vi få testa på kantareller! :-) DET blir kul!
Sånt här är ju kul att lära sig för det är lätt att göra hemma, till när det är kallt och man inte vill var ute så mycket. 
Det passar ju också båda hundarna. 
Jag ska nog boka på nosework efter den här kursen. Drömmen är ju ID sök, men vi får se om vi kommer så långt. 

Jag ska boka in Heidi för två tillfällen där hon ska få träna både knopp och kropp är tanken. 
Hon är lite bjäbbigare när vi är tillsammans med andra hundar, så vi behöver öva lite mer. Rallylydnanden var ju kul, men det känns ändå inte riktigt som hennes grej. Bella hade gillat det mer.. :-)
Men träna behöver vi ju ändå och det finns så många olika kurser där jag går, både lite längre och enstaka.

Dom är mina söta pälsbollar! :-)

Vi var iväg på middag i helgen där vi var ganska många. Jag tog med dem just för att dom behöver träna och det gick jättebra. 
Nu börjar det bli allmän ordning på dem! :-) Men dom är ju helt slut sen av ansträngningen att hålla sig lugna. 

Jag förstår verkligen dem som fastnar för olika hundsporter, man kan lägga hur mycket tid som helst! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar