Sidor

måndag 30 december 2019

Summering av året.

Jag brukar alltid försöka ge mig på att summera året som gått, när vi står på tröskeln till nya året. Även om jag själv tycker att augusti är mer "nytt år" då det alltid innebär ett nytt skolor och man har haft långledigt från jobbet osv.
Där börjar vi också alltid att jobba med vår verksamhetsplanering för året efter, med att ha konferens om hur vi ligger till med årets planer, vad vi kommer att behöva flytta över till året efter och vad som kommer att bli klart.

Men - nu är ju nyår ändå nyår. :-)
I stort sett direkt efter julafton, kickar mitt nyårssug igång, vilket innebär, städa! Jag får värsta suget av att städa förråd, garderober, kylar och liksom hoppa igång ett lättare liv.

Nåja, nu kom jag av mig lite. Det gångna året var det. Tja 2019 går inte till historien som ett år att minnas direkt. Det märkliga är att många med mig säger det. Det har varit endera ett riktigt skitår eller ett mellanår.
Jag kan inte riktigt säga skitår, men ett utmanande år. På många sätt.
Vi har kämpat med sjukdomar, utmaningar och tjafs. Jag har fått rycka upp mig och kliva in i min projektledarroll även privat. Styra upp och styra om. Vara lite arg. Vara skitbesviken och ledsen.
Liksom kavla upp ärmarna och gå in och styra upp.
Det kommer att återstå ganska mycket av den varan in på nya året, men, nu är många av problemen uppe i ljuset och som jag brukar säga, troll spricker i solsken. Det man kan erkänna, prata om och sätta en handlingsplan för, det brukar gå bra.
Så sent som för ett par dagar sen, fick en person höra "det när skiten träffar fläkten, som man ser vad en person är gjord av. Om man är på botten, reser sig och tar ansvar, då vinner man respekt." och så är det.
Nu är det upp till bevis. Så 2020 blir genomförandets år på något vis. Det måste blir det.

Nåja, året har ju inte bara varit skit, utan vi har också haft kul och det finns ju också saker jag är stolt och glad över också förstås. Min egen hälsoresa tex. I början av året bara ruttnade jag på att vara konstant trött och less, ha dåligt kondis och inte kunna ha mina kläder.
Allt satt illa.
Så jag gjorde upp med sockret, en gång för alla. Bara tvärslutade och för att stå ut med suget, så tränade jag, det hjälper alltid.
Jag köpte Paulo Robertos bok "en kvart om dagen" och tänkte att det är väl märkligt om jag inte skulle ha en kvart om dagen till träning?


Jag tränade kondition, för att det kickar in rätt saker hos mig, när suget är som störst.
Även om det var jobbigt, så ställde jag klockan och körde mina 20 minuter, minst, nästan varje dag. Sakta så försvann suget och jag märkte att även matsuget minskade. Jag blev inte lika hysteriskt hungrig och slutade med mat efter klockan 19.
Framåt våren var sockersuget borta. Då kom även våren och värmen och jag gav mig ut i friska luften.
Barnen hade också bytt skola och fick gångavstånd och jag ställde bilen.
Plötsligt utan att jag tänkt på det (förutom att jag kände mig piggare och lätt i kroppen av att inte var helt genomsockrad. Den sockerkänslan kan man inte beskriva...) så drog jag på mig ett par jeans och dom hasade av!
Den chocken! Jag ställde mig på vågen för första gången på länge och såg till min stora förvåning att jag tappat 10 kilo!
Det i sig gjorde att jag hela semestern tränade varje morgon och verkligen njöt av att vara uppe innan alla andra och träna och må bättre efter semestern än innan.
Inga överviktskilon behövde kämpas bort i augusti.
Så skönt. Och - jag har hållit både vikten och sockerkontrollen hela året. Jag har klarat påsk, semester, vår hysteriska födelsedagshöst OCH jul. Det är jag galet stolt över.
Jag har fuskat lite nu över jul, det ska jag erkänna, men jag har medvetet tagit EN pralin och sen låtit bli att ta fler.
Jag tog en liten bit av svärdotterns galet goda chokladtårta men sen inget mer.
Absolut kände jag av det och jag är inte helt säker på att det var värt det... men jag har inte ramlat dit igen vilket är skönt.
Och jag måste inte börja om igen och känna att jag börjar träna och äta bra på minus 10. Jag är på kanske -1 och är på banan fort igen nu.

Jag får ofta höra att jag fotar allt och alla hela tiden och nu när året ska summeras är det faktiskt kul att jag gör det! :-)
För det är på fotona man ju ser det som varit kul.
Vi har tillbringat mycket tid där vi helst vill vara - på landet.
Våren innebar ju många lediga dagar och klämdagar, vilket gjorde att det kändes som att vi flyttade ut på landet i slutet av april och sen stannade kvar. :-)


Den här lille killen, fyllde 1 och det är ju på barnen man märker att åren går...

 Vi gav oss ut på havet igen efter ett par års paus och upptäckte att barnen var betydligt större nu och vi inte blev riktigt lika osams som vi brukar bli. ;-)

 Vi hade en riktigt skön semester i Köpenhamn. Den kommer vi att minnas länge och där bestämde vi också att vi nu ska börja resa till andra ställen och på annat sätt än tidigare med barnen.
Nu ger vi dem andra minnen. Och det är så roligt att resa med dem, för vi har jätteroligt.

 Jag fick äntligen mitt lilla, efterlängtade växthus!
Svärsonen fick ta ett som stod mitt i en rivning och plockade ner det bit för bit och körde ut det till mig.
Sån glädje det gav mig hela sommaren och kommer att ge mig och stora dottern nu i vår, då vi kan börja så allt möjligt kul tidigare än vi brukar.
Och jag hoppas att allt jag satte som skott denna sommar, växer sig stora och fina till våren.

 Vi har haft mycket folk på landet och ätit massor med god mat.
Mormor kom på besök vilket var kul då vi inte träffas ju inte så ofta.

En annan helt galen grej, var också att jag knäckte koden med maken och varför han mådde så fruktansvärt dåligt. Ingen läkare hade ens tänkt tanken, men det visade sig att han är otroligt allergisk mot gluten.
När jag fattade det och han slutade äta gluten, så piggnade han på sig på ett par veckor.
Det gör också att vissa saker genom åren förklarades, kan man säga. Det är ju inget som dyker upp över en natt.

Året har också inneburit många nya härliga människor som jag lärt känna. Galna människor. :-)
Nya gemenskaper och sammanhang.
Men, hösten har varit tung. Lång, mörk och grå. Och problem har hopat sig i högar, så nu längtar jag till ljuset som snart återkommer.

Idag hade jag tänkt träna och ställde klockan för det. Men jag har haft jättemärkliga drömmar hela natten, nästan mardrömmar..
Och jag vaknade med huvudvärk och kände mig helt snurrig.
Jag gick upp och försökte vakna till, men fick ta en Ipren och gå och lägga mig igen. Suck.

När jag vaknade till mådde jag bättre, men kände mig...usch, liksom. Maken och barnen åkte på bio och jag hade dagen för mig själv.
Det händer ju aldrig. Typiskt då att inte må helt bra...

Men, jag klädde ändå på mig och åkte iväg till favoritköpcentret. Det visade sig på julafton att en av Lillemans julklappar hade ett larm kvar, så det åkte jag för att ta bort.

Jag kikade runt lite på rean, men för det första var det väldigt urplockat och för det andra galet mycket folk.
Och - när jag tänkte efter, jag behöver ju inget! :-)
....annat än lite nytt smink, så det blev det.

Jag funderade på att äta sushi, men kom sen på att jag hade lax hemma och jag kan ändå inte äta ris..så jag åkte hem och åt äggröra och lax på hårt bröd. Så gott!

 Nu är det dags att strama åt igen och äta riktigt bra.

När jag suttit hemma en stund kom jag på att jag inte ville skjuta upp julrensningen till nyårsdagen, som jag brukar, utan jag började nu.
Ut med hela skiten! :-)

Och det är jätteskönt att ha det gjort nu.
Så kan jag städa och röja annat på nyårsdagen, då jag brukar röja som en galning.
Och köpa tulpaner!!

Nåja, nu ska vi ha en nyårsafton med delar av familjen och äta gott - sen är det dags för 2020!
Det året ska banne mig blir bättre det har jag bestämt.
Jag ska träna med mer kvalitet. Jag ska äta bra.
Jag ska ha mer kontroll. På jobbet har jag stenkoll och missar sällan. Privat är det lite mer svajigt.
Allt för mycket tid går till att leta efter saker som borde ligga på ett ställe men inte gör det.
Det är rörigt, på lite för många ställen.
2020 ska det bli ordning! Och - massa roligt!
Vi har tre examen att se fram emot! Helt galet. Tre personer får sina högskoleexamina. Wow liksom.
Stora sonen med familj flyttar till större lägenhet och båda har fått nya jobb.

Sen har vi en annan stor fest att se fram emot också. Lite hemlig än så länge...Men hela året kommer att vara drag under galoscherna det är helt säkert.
Jag kommer att få använda alla mina listor jag har. På längden och bredden. Men det blir kul.
2020 kommer att bli ett sjuhelsikes år. På så många sätt.

Jag ser fram emot det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar