Sidor

söndag 28 juli 2024

Nya blommor och plommon.

Nu känns det som att huvudet är påskruvat igen. :-)
Det var en trevlig arbetsvecka förra veckan, där jag kunde kombinera jobb med ändå lite sommarledigt. Bara att logga ut lite tidigare och gå ner och bada gör ju att det kändes lite ledigt. 

Jag var iväg och köpte blomjord en kväll, men det går ju inte att gå förbi allt fint! 
Rådjuren har ätit upp en hel del av det blommor jag satte ute på trappan tidigt i somras och några krukor har helt enkelt blommat ut, så jag passade på och uppdaterade lite. 

Jag har inte så mycket som blommar här ännu, så krukorna får jobba. :-) 
Rosorna jag har klippt ner behöver tid på sig och klematisen är för nya och jobbar hårt på att ta sig. Jag vet ju att det tar ett par år, sen kommer dom. 

Plommonträdet som jag klippte ner på vinst och förlust förra hösten har tagit sig jättebra och jäklar vad mycket frukt vi får!
Det behöver klippas lite till och nu vågar jag ju verkligen göra det också. 


.Nästa år ska jag sätta tomat frön redan i februari så att dom är rejält stora när jag ställer ut dem.

Det tar en stund innan dom får färg. 
Samma lika med Daliorna, knölarna måste i jorden mycket tidigare än jag gjorde i år. 

Nu börjar alla slå ut, men man vill ju ha dem lite tidigare känner jag. :-) Det blir hårfint mellan att dom inte fryser, men att dom kommer ut hyfsat tidigt. 

Det har varit fantastiska kvällar nu! Jag har badat nästan varje dag och det är så vackert! 
Vilken lyx att ta dessa vackra kvällspromenaderna. 

Hundarna badar och badar. :-)
Någon gång ska vi ha semester någonstans där hundarna kan springa lösa och bada när dom vill! 


Även om det är riktigt varmt fortfarande och det är sommar, så känns det som alltid att vi går mot höst, även då augusti är en högsommarmånad. 
Jag ser ju fram emot det, precis som jag alltid gör i slutet av sommaren. Jag är sällan ledsen över att den är över, utan jag börjar direkt göra listor på allt som ska göras när utesäsongen är över! :-)
Vi har ju bott i två år nu i höst och det är dags att städa ur köksskåp och fixa. 
Det är ju så jäkla mysigt att göra grytor och tända ljus och peta in fötterna i ett par tofflor. 
Jag är i stort behov av alla årstider, det är bara att konstatera. 

Sen är det ju förstås så att man aldrig riktig är helt "klar" med att ha semester..
Jag brukar aldrig bry mig vad andra gör eller vara avundsjuk, men det känns ändå bra att se att fler och fler lägger upp att dom naggar på sina sista semesterdagar och börjar jobba nästa vecka. 
Det är trots allt en liten tröst.. ;-) 
Allt är lättare när allt och alla andra drar igång. Lite segt är det att gymnasiet börjar så pass sent som sista veckan i augusti! 
Minime är såå förväntansfull och tycker att dom börjar alldeles för sent! Hade någon sagt det till mig för fyra år sedan att hon skulle se fram emot att börja skolan, då hade jag inte trott det!
Tänk vad en dysleksidiagnos kan göra! 

Jag hoppas att hennes gymnasieval även kommer att resultera i lite hundvakter för oss! :-) 
Är det någonstans det finns personer som vill passa hundar så är det i hennes klass, hennes parallellklass och gymnasium! Alla utbildar sig i djur kunskap och flera klasser ska bli hund instruktörer. 
Det är ett projekt som jag måste ta tag i nu - hitta hundvakt.
Varför det är mitt projekt? Jo, för att det är upp till mig att lita på någon tillräckligt mycket för att få ta hand om mina pälsbollar. :-) 

Det ÄR inte lätt faktiskt. 
Man behöver förstå hur larmhundar fungerar och hur reaktiva hundar fungerar för att kunna passa dem. 
Heidi "låter" en hel del, men hon älskar allt och alla, så hon är inte problemet. Annat än att hon inte ska leka med större hundar pga av att hon är så pass liten. 
Bella gillar varken andra hundar eller andra människor. Hon måste känna personer väl för att hon ens ska gå med på att bli klappad. 
Hon flyr om hon inte är trygg och numer när vi jobbat bort mycket av hennes rädslor, då får hon inte panik vid hundmöten längre, utan hon kan utan problem ge sig på en annan hund om hon blir överraskad.

Det är absolut inte bra, men hon mår bättre av det än att vara livrädd.
Oftast så kan hon hälsa på andra hundar om hon absolut måste. Hon skäller innan och "mopsar upp sig" men sen är hon undfallande ändå. MEN - det är när vi är med. Känner hon sig inte trygg, då vet jag inte hur hon reagerar faktiskt. 

Så - sånt måste man vara medveten om och lyssna på våra instruktioner. Det är ju lätt att tänka "äsch, det är säkert ingen fara" och så blir det dumt. 

Jag har kikat runt lite på hundpensionat, men.. näe. Jag kan inte riktigt landa i att dom ska ligga i ett rum (med utgång till rastgård iofs) och så kommer någon som dom inte känner och ger dom promenader ett par gånger om dagen. 
Och- dom ska ju vara mitt uppe i massor med andra hundar även om dom inte alltid rastas med andra hundar eller delar rum med främmande hundar. Det känns ändå inte bra. Bella kommer att tappa all päls fösta dygnet. 
Det ultimata vore att hitta en hundvan person som kan ha dem eller att vi byter hundar med någon som har samma behov som oss. 

Vi pratade om det lite på jobbet innan sommaren och alla som har hund, har samma problem att lita på hundvakter, så det är inte bara jag. :-) 
Jag har ställt frågan till ett par bekanta som jag vet varit hundvakt förut och som jag också vet skulle vara otroligt rädda om hundarna och respektfulla. 
Och svärmor har erbjudit sig att ha dem, dock tror jag att båda kan bli lite mycket för henne. 

Varför vi behöver hundvakt är att vi är sugna på att göra lite resor framöver där dom inte kan/ får följa med. 
Ska man flyga med dem(vilket är ok pga av deras storlek) så behöver man vara borta ett par veckor. Det är inte värt att åka över en långhelg eller helg. Då måste vi ha en hundvakt. 

Vanliga semestrar planerar vi att göra med bil och det är en orsak till att vi bytte bil nu, vi vet att just sommarsemestrar kommer att bli med bil framöver och då kan dom ju hänga med precis som i år. 

Så, det är ett litet höstprojekt. Alltid är det något. ;-) 

Men - nu är det dags att dra igång vardagen igen. 

tisdag 23 juli 2024

Direkt från hösten - tillbaks till sommaren!

Vi åkte verkligen från hösten direkt tillbaks till sommaren, 25 grader och strålande sol var det när vi klev ur hemma igen. 
Det kändes som att vi hade varit i ett annat land! 

Magiskt att åka från höst och landa i sommar igen på 5 timmar! :-) 
Det är ju det som är så fantastiskt med Sverige! Ett antal timmar uppåt eller neråt så känns det som att man är i ett helt annat land. 

Vi fick till en spontan familjedag på lördagen vilket var helt magiskt.
Efter lunch mötte vi upp alla barn på "vår" strand och badade ett par timmar. Det märks att många är bortresta för det var inte speciellt mycket folk. 

Barnbarnen badade tills dom var blå om läpparna! :-) 
Jag, sonen, svärdottern och äldsta dottern badade också ganska länge. Minime och svärsonen tävlade om vem som kunde bygga högsta sandslottet, dom tävlar jämt om det finns något att tävla om! :-D

Sen gick vi upp till oss för att grilla och umgås, vilket är helt otroligt mysigt. Maken mår som bäst när han står vid ofyren och matar alla barn. :-) 

Hundarna är så chilla nu när alla är här. Inget skällande och inget spring runt barnen. 
Tom Bella är chill när yngsta barnbarnet kommer fram och petar på henne. Tidigare reste hon på sig och flydde, som en katt. Nu ligger hon kvar, men jag har stenkoll på henne för jag litar inte helt hundra på att hon inte plötsligt får nog. 
Heidi hon pussas bara en massa. :-) Så hon får vara ifred mer, just för att det blir en sån pussfest. 

Men det är skönt att dom taggat ner. 
Och - det känns som att dom lugnat ner sig ännu mer efter resan. Dom behöver verkligen utsättas för en massa för att lugna ner sig. 
Bara sitta i en rörig miljö och inte göra något är så bra för dem! Framförallt Bella som nu är mycket tryggare och inte lika rädd behöver utsättas för sånt hon är rädd för. 

Lördagen blev en perfekt avslutning på semestern!

Sen var det bara att försöka skruva på huvudet och hitta jobb motivation. Med litet tur så blir det sämre väder, sånt hjälper ju till. 
Men - för att inte chansa så köpte jag lite motivation idag. Nya, fina pennor! :-) Sånt hjälper!

Och - ingen annan på kontoret kommer att sno min blingblingpenna! :-D 

Det är bara jag som jobbar den här veckan, men jag har haft avstämning med en kollega jag vickar för och även chefen ringde och uppdaterade mig. 
Det är inte så lugnt som jag trodde att det skulle vara, men om man ändå är i tjänst är det ju kul att det händer något. 
Jag har varit uppe med tuppen och börjat jobba vid 7, så har jag kunnat logga ut mig vid 15:30. Just nu blir det ju mest att svara kunderna att vi återkommer. Det går inte att boka upp något större när ingen är på plats. 
Men det märks redan nu att hösten kommer att bli spännande! Vi kan känna att konjunkturen vänder nu och vi kommer att ha massor med jobb. 
Det är kul och spännande att få vara med på en tillväxt resa. 

Tiden går fort när man har mycket att göra, så vips kommer det ju att vara jullov! 
Och - sommaren är ju som sagt inte slut än, vi har många varma sköna kvällar som ska utnyttjas, varma helger. 
Nu blommar det ju snart som bäst i trädgården och mycket ska njutas av ännu.

Den 19 augusti börjar Lilleman skolan och den 20 Minime, sen är allt igång igen och då drar ju allt igång på riktigt. 

Jag gillar ju rutiner och "vardag" och jag gillar hösten -det är mysigt med den höga luften och det vackra färgerna. 
Jag älskar att vara ute i naturen när man får klä på sig lite och leta fram vantar. Ha med sig kaffe och en macka och vandra. 
Det är verkligen min nya hobby. Jag har beställt två böcker med information om vandringsleder och så ofta jag kan vill jag ut i skogen. 
När man håller på med problemlösning hela dagarna, då är det så skönt att bara traska rakt ut i skogen. Dofterna och allt det vackra. 
Underbart. 

Stickad tröja, levande ljus och brasa, Mumma! :-)
Jag gillar verkligen alla årstider, förutom november och januari/februari. Det är öken!

Men nu ska vi först njuta klart av sommaren. 

lördag 13 juli 2024

Semester på fjället.

Sista veckan packade vi ihop oss och åkte till - Sälen!
Dit alla andra åker på vintern, så åker vi på sommaren! :-) 

Vi var jättsena med att bestämma vad vi skulle göra på semestern. När vi var tvungna att lämna in semestern på våra jobb, visste vi ju inte att landet skulle bli sålt. 
Så då bokade vi inte upp oss, eftersom vi inte visste vad som skulle göras där ute. Men läget blev ju helt annorlunda när det väl blev av och vi inte behöver åka ut dit och fixa.

Nåja, vi funderade hit och dit, vad vi skulle hitta på. Att det skulle bli en bilsemester var givet, för hundarna ska med och vi landade på uppåt i landet. Sen fick vi åka dit där det fanns ett ledigt rum där man fick ha hundar. 
Vi ville också vandra i lite svårare terräng. Vi vandrar ju massor här hemma, men har inte gjort på svårare vandringsleder och i fjäll. 
Vi ville också testa hur hundarna funkar i en sån miljö och om dom kan bo på hotell. Det fanns stugor, men det är ju så jäkla mysigt att få frukost och inte behöva lägga tid på att lag mat. 
Det var också spännande att se hur en längre bilresa med hundarna skulle funka. 

Vi packade bilen kvällen innan för att se att allt faktiskt fick plats. Det blev ju lite mer packning när vi visste att det skulle regna och att vi skulle vara mycket ute. 
Sen pep vi iväg morgonen efter. 
Hundarna fixad det galant! 
Fjant, hon kröp ner och sov hela resan upp ( 6 timmar ca inklusive kiss - stopp och lunch stopp) Bella var aningen stressad, men sov också långa perioder. 


Vi kom upp vid 17 tiden och körde rakt in i ett regnmoln kändes det som! :-) Man är ju bra högt upp och det var inte bara regn utan som en regndimma som gjorde att man inte hade någon längre sikt. Det var som att vara i en bubbla! :-) 

Vi visste att vår fösta dag var den som skulle ha bäst väder (läs: minst regn!) så vi var uppe med tuppen, åt frukost och packade ihop en matsäck och extra kläder och gav oss ut. 
Som tur var, så pratade vi lite med tjejen i receptionen om vad som var bäst för oss att börja med som inte är vana vid höjden och hon tipsade direkt om att ta skidliften upp och sen följa leden runt uppe på berget och sen ner igen. 
Det sparade oss flera timmar! 
Lite läskigt var det att åka liften tyckte Minime och hundarna! :-) 

Väl uppe var det inga problem att följa leden, vi var inte ensamma om man säger så. Det var tom lite trångt första delen som ledde till en liten sjö, den sk "stensjön". 


Det var vackert och där uppe tog vi första pausen. 

Sen valde vi att ta den näst längsta leden runt, ner via en dalsänka för att komma tillbaks där vi började vid liften. 

Det var otroligt vacker miljö och vi gick förbi lera små sjöar, där Bella naturligtvis badade! 
Några mindre regnskurar kom, men inte så att det störde. 
Dock blåste det lite mer än jag hade räknat med. 


Det tog oss nästan fyra timmar runt och då gick vi i maklig takt. När vi var halvvägs satte vi Fjant i magväska som Minime bar för att hon skulle få vila. 
Väskan är jättebra! Hon väger ju inte många kilon, men ska man bära henne så måste man gå med statiska armar vilket blir tungt rätt fort. 
I väskan kan hon hänga på magen eller sidan och hon gillar det! 

Bella däremot, hon behövde inte vila mer än när vi stannade för att drick vatten. Då fick hon också något att äta och sen tickade hon på!
Hon gick först och hade full fart hela vägen. Det är så kul när man ser det som går med större hundar, som inte hinner med!

Vi var lite fundersamma på om vi skulle åka liften ner också, men sen valde vi att gå ner. Det är ju ändå nerför tänkte vi. 
Shit det var tung! :-D 

Det var skönt att vi fick en dag med kanonväder att vandra i och faktiskt kunna göra den där lite längre vandringen! 
Jag älskar att vara högt upp!

När vi kom ner lämnade vi packningen i bilen och gick sen till restaurangen som låg vid foten av berget. 
Jag hann bara sätt mig vid ett bord med hundarna så dök det upp en ur personalen med en vattenskål och vatten! 
Det låg en eller flera hundar under varje bord kändes det som. 
Våra var rätt trötta och skötte sig perfekt. :-)

Vi hade med dem på flera luncher och även middagar på hotellet och det gick jättebra. Dom låg på sina filtar under bordet och tuggade på ett ben eller bara låg där. 

Det gick över förväntan vilket var skönt. 
På hotellet bodde flera hundar men det märktes knappt.

Det var skönt med de rum som man fick ha hundar i hade egen ingång eller uteplats, så där hade man verkligen tänkt till!
Vi bodde på bottenvåningen och hade egen uteplats och vi kunde gå ut via en "bakdörr" och inte via receptionen varje gång. 
Så genomtänkt!
Hela Sälen var väldigt hundvänligt. 
Resterande vistelsen regnade nästan bort. Vi var iväg till en botanisk trädgård som var jättefin, men då regnade det så pass att vi inte ens fotade! :-)
Sen hittade vi en Outlet med tränings och vandrings kläder, där vi fyndade lite. Vi hittade ett litet vattenfall och en fors. 
Så överlag var det helt ok. Jag var lite besviken och hade gärna haft en dag till att vandra. 
Men, vi hade jättemysigt med tonåringarna, spelade spel och hann prata en massa. 
Och vi fick ju känna på hur det är att vandra i lite mer knepig terräng. Hade vi rätt skor och regnkläder? Vad behöver vi komplettera med? 
Hur långt orkar vi och hur behöver vi lägga upp längre turer? Hur funkar hundarna?
Och allt det har vi fått svar på och kan nu planera för andra turer.

Vi har jättefina vandringsstråk här där vi bor och vi kommer att vandra över dagen osv. Sommaren är inte slut bara för att vi börjar jobba igen. 
Hösten är ju fantastisk att ta med matsäck och bege sig ut på äventyr! :-)

Vi har hittat vårt favorit sätt att semestra - med bil ut i naturen. Dock, bokar vi nog stuga nästa gång för att ha självhushåll. 
Och vi behöver uppdatera regnkläder och skor som är regntäta, allt annat funkade bra. 
Det var en perfekt avslutning på sommarens ledighet. 
På måndag är det dags att börja jobba igen vilket faktiskt känns bra. 
Vi har haft en mycket bra sommar - och den är ju inte slut än! 

Till hösten planerar vi en annan resa och till det behöver jag hitta en hundvakt, vilket inte är helt lätt. 
Och nästa sommar vet vi redan vart vi ska bila och även sommaren efter vet vi vart vi vill. 
Det är bra att ha lite längre planering då hundarna behöver vaccineras för lite olika saker beroende på vart man åker. 
Nu ska jag njuta av helgen innan det är dags att skruva på huvudet igen. :-)

torsdag 11 juli 2024

Semester del 1.

Jaha, semestern 2024 är i full gång! 
Jag tog inte mer än tre veckor denna sommar pga nytt jobb, vilket är väldigt lite med tanke på hur det såg ut på gamla jobbet. 
Där tog jag ofta både fem och sex veckor i lite olika omgångar. 
Den största nackdelen med nya jobbet är att jag bara har 25 dagar nu (och jag hann ju inte jobba ihop speciellt många dagar med tanke på att jag började i februari och semesteråret börjar i april), på gamla jobbet hade jag 32 dagar. Plus att jag kunde växla till mig 6 ytterligare dagar och inte få semesterersättning, så då landade man ju på 38 dagar!
Vilket ju är jättemycket!
Men, man kan ju inte vara kvar på ett jobb där man inte längre känner något driv, för att man har många semesterdagar!

Nåja, jag hade tänkt ta ytterligare en vecka efter att ha jobbat i två veckor, men det har jag självmant valt bort, för att jag inte fick ihop jobbet riktigt, så där tar jag ett par dagar och får en långhelg innan hösten drar igång på riktigt. 

Nåväl, de tre veckorna jag har är fantastiska! Det känns som att jag varit ledig länge redan för vi har hunnit med så mycket redan och mer är inbokat när det är dryga veckan kvar. 
Både massa skoj och även lite vila och chillande. 

Maken och jag började med att bara logga ut och åka bort! Från jobb, ungar och hundar. 
Och det var såå najs!
Semester känslan kom direkt. 

Så vackert hotell och magiska omgivningar! Och god mat!


Vi brukar göra så att vi startar semestern med lite egen tid och hinna i kapp varandra och oss själva!
 Sen åkte vi hemåt med ny laddade batterier och satte fart i trädgården. 

Vi hade två stora trädgårdsprojekt som vi ville få till i år. Eller, jag hade en och maken en! :-D 
Jag ville ta ner en Tuja och en Gran som var torra och tråkiga och göra en större rabatt där i stället. 
Så, jag satte sågen först i Tujan och Lilleman hjälpte mig att gräva upp den enorma roten. 

Sen grävde jag upp en massa blommor från den "nya" rabatten som kommer att grävas bort närmsta året, för att det ska stå ett garage på platsen. 
Det var ju toppen, för jag gjorde en helt ny rabatt med bara gamla blommor, förutom en buskros som jag hittade på Garden outlet!


Jag ville ha en remonterande, rosa buskros och det hittade jag! 

Sen hjälpte maken mig att ta ner granen på andra sidan. Där lät vi stubben vara kvar och så grävde jag ner mer gamla blommor där! :-) 

Det blev så ljus och bra! 
En ros är kvar som måste flyttas. Sen får vi se om vi måste ta bort ännu mer. Men, so far so good!
(jag är livrädd att det sätts spadar i backen innan jag hunnit plocka bort det jag vill flytta, så jag var snabb! :-) )

Sen, kom det två glada killar som tog ner hela 16 träd på vår baksida! 
När vi säger det så svarar folk "va? Var har det stått 16 träd??" och så tänker jag själv också. :-) 
Men det har stått 16 höga och rangliga träd där bakom, som vi oroat oss över varje gång det blåst lite mer. 
Det har känt som att när som helst kan ett eller flera vicka omkull och landa på vårt eller någon av grannarnas tak. 
Usch! 
Men nu togs dom ner och det bästa med med det var att dom tog med sig allt ris!! Det blir enorma mängder ris som skulle ha tagit oss flera dagar att packa och köra bort. 
Vi fick mängder med ved dock, som ska tas om hand, men det får vi ta hand om under sensommaren och hösten. 
Det måste in under tak innan det kommer snö helt enkelt. Det blev så bra! 

Sen pep vi iväg och hämtade vår nya bil! Yey!
Vi har känt länge att vi behöver uppdatera vår ena bil. Det finns liksom en bryt gräns där en bil blir så gammal att man måste ha den tills den bokstavligen ramlar isär eller byta in den. 

Nu hade vi varit iväg och kikat på lite bilar och bokat en provkörning på en bil. Men kvällen innan såg maken att dom fått in en annan som vi blev sugna på. 
När vi kom till bilfirman bad vi att även få testköra den andra också, så den "grävde man fram" under tiden vi provkörde den bilen vi tänkte köpa. 

Jag var lite "sådär" av den. Fin bil, visst, men inget speciellt. 
När vi kom tillbaks, gick vi in och väntade lite och när vi sen såg när de körde ut den andra bilen, då tittade vi på varandra och sa båda "men faaan!"
Bilen var så jäkla fin och vi visste ju båda att vi skulle var körda i samma minut som vi satte oss i den. 
Och mycket riktigt. 
Nu köpte vi en bil med hjärtat, igen! :-D 
Vi var så stolta när vi köpte min "lilla blå" för det var en bil man köper med hjärnan liksom. En klok bil!
Makens tidigare bil var också en sådan. Med hjärnan, Klokt köp och klokt innehav.
Nu blev vi störtförälskade direkt! 
Den är inte oklok, absolut inte, det blev nu en hybrid, så vi kan också köra på el. Men, den är större än vad som var tänkt och har mer lull lull än vad som var tänkt.
Men vilken jäkla bil! :-D 

Nåja, en sväng till Skansen har också hunnits med. Vi mötte upp stora sonen med familj och tog en heldag där. 
Vi har inte varit där på massor med år. Och det är ju mysigt!

Men jäklar vad trött i fötterna man blir! 
Nu är det då en dryg vecka kvar på semestern och nu packar vi för fullt. 

Framförallt myggmedel och skavsårs plåster är nerpackat. 


Vi ska åka iväg i nästen en hel vecka - och hundarna ska med! :-)