Sidor

torsdag 2 november 2023

Hundträning med nya mål.

Det är underbart med att kunna elda, mys på hög nivå! 
Mycket är härligt med det här huset, men just att kunna elda är absolut en av de bästa sakerna. 


Det är lite märkligt det där med vad som händer när man mår bra i nuet. När man trivs och kan lägga tid och energi på annat än att bara längta bort.

Både maken och jag har hittat ny energi och ambitioner sen vi flyttade. Vi kan plötsligt lägga tid på annat vilket märks på så många sätt. 
Han har nya grejer på gång och till våren händer det roliga saker för mig! 

En av det roliga sakerna påverkar även vovsarna, så nu ska båda hårdtränas med hundmöten, vara med på nya ställen och umgås med andra hundar.

Jag har ju börjat med att g0 kurs med lillfjant vilkrt går fint. Hon är så tuff och senast låg hon under stolen och morrade åt en stor golden retriever! 😆
Själva lydnadsövningarna går väl sådär, hon lyder när hon vill! :-D Hon är smart men har rätt mycket egen vilja och kan vara sjukt envis. Men den stora behållningen är att hon vänjer sig med främmande hundar och konstiga ställen. 
Sist kunde hon lägga sig ner och chilla mellan övningarna. 
Båda har också lugnat ner sig betydligt bara senaste halvåret. Tränaren på kursen menar att hundar under 3 år är unghundar som behöver tid att mogna och så är det verkligen. 
I helgen hade vi kalas för 17 åringen och huset fylldes med familj och släkt. 
Det brukar dom ha lite svårt för, det ska skällas och hoppas runt så jag har dem alltid på övervåningen när det kommer folk. 
Både för att dom inte ska förvänta sig att vara i hallen och ta emot, men också så att dom inte ska bli trampade på och för att barnen ska slippa bli hoppade på. 
Är dom med i hallen får någon ha dem i koppel och det är bökigare. Nu var dom uppe och sa till (ställde frågan, är det ok matte?) 
Och när jag gick upp och sa "tack nu räcker det" så tystande dom. Det gick rätt fort nu, så pass att en familjemedlem som snavade över en hundsäng sa "ja just, var är hundarna?" :-)

När vi fikat klart fick dom komma ner och vara i ett rum med galler för dörren som jag brukar göra. 
Det ovanlig nu var att båda la sig i soffan och chillade. 
Bella brukar sitta och ha koll på allt utanför och Heidi brukar sitta och pipa och gnälla för att hon vill ut och vara med. 
Helst skulle hon ju slicka ihjäl varenda barn i huset! :-) 

När alla andra förutom minsta barnbarnet med familj åkt fick dom vara i samma rum som dem. 
Dom brukar vara jättenyfikna och ska nosa och slicka på fötter och händer, men nu nosade dom lite och gick sen och la sig! 
Att dom kan ligga så avslappnat och sova när det är en bebis i samma rum som skrattar, gråter, viftar med händerna och busar med morfar är helt underbart.
För ett halvår hade det inte gått. 
Bella hade varit orolig och Heidi hade skällt vid varje skrik. 

Det riktigt härliga var att svärsonen låg på golvet i en sackosäck och Bella gick dit och satte sig bredvid och väntade. Inte förrän jag sa "varsågod" så hoppade hon upp till honom! :-)
Han var helt chockad! :-D :-D 
Just honom brukar dom busa som attan med. 

Jag ska boka in Bella på en kurs i allmän lydnad efter jul och vi ska vara med på uppstyrda promenader som hålls med samma tränare som har rallykursen. Jag ska gå ett par med bara Bella och ett par med båda, för dom sköter sig alltid bättre när dom inte är tillsammans. :-)

Det bir hårdträning närmsta halvåret, för att dom ska kunna följa med mig på roliga äventyr och det är ju roligare att träna dem när det finns ett tydligt syfte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar